Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане много пухкава (яйцата не трябва да се разбиват веднага след изваждането им от хладилника, а да се оставят за известно време на стайна температура).
След това добавете млякото, олиото и разбъркайте добре.
Брашното смесете с бакпулвера и прибавете бавно към яйчната смес. Преди да прибавите брашното, то трябва да бъде пресято през сито. Ако не разполагате с такова, може да използвате гевгир.
Добавя се постепенно, като се използва дървена лъжица за разбъркване. Бъркайте, докато стане гладко и без бучки.
Накрая добавете ванилията и настържете кората на лимона. Пригответе си съда, в който ще печете, като го набрашните леко.
Кексът се пече по средата на фурната, при загрята фурна на 180-190 градуса за около 40 мин. Първите поне 15 минути, фурната не се отваря.
След изваждането, докато е още горещ, набодете сладкиша многократно с клечка за зъби, сиропирайте го с предварително приготвения сироп и го оставете да изстине.
По желание може да го поръсите с пудра захар или пък да го залеете със следната глазура: в купа се смесват захарта и лимоновият сок и се разбиват, докато захарта се разтвори. Кексът е много свеж и ароматен.
Коментари