Начин на приготвяне
Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета.
Поставят с в тенджера с достатъчно подсолена вода и се варят за 15 минути. Времето се засича, след като водата заври.
Свалят се от котлона, отцеждат се и се оставят леко да се охладят.
Нарязват се на дебели резени около 8 - 10 мм.
Намаслявате със зехтин форма за печене.
Филийките картофи се подреждат под наклон. Поръсват се със сол, смлян черен пипер, мащерката и настърганото сирене. Разхвърлят се и резенчета масло.
В купа се разбиват с тел яйцата и сметаната. Заливат се картофите.
Пече се огретенът на 190 °C с вентилатор за около 30 - 40 минути.
Изважда се и се поръсват с малко копър и магданоз.
Охлажда се за кратко и се сервира френски картофен огретен.
Коментари