Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Огретен»Френски картофен огретен

Френски картофен огретен

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Френски картофен огретен
Снимка: marcheva14
1 / 4
09/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Френски картофен огретен по оригинална рецепта, така че да можете на 100% да се пренесете в Прованса"

Необходими Продукти

  • картофи - 900 г
  • масло - 30 г
  • яйца - 2 бр. L
  • заквасена сметана - 100 г 25 %
  • пармезан - 50 г настърган или друг вид твърдо сирене
  • мащерка - 2 щипки суха
  • сол
  • черен пипер - смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета.

Поставят с в тенджера с достатъчно подсолена вода и се варят за 15 минути. Времето се засича, след като водата заври.

Свалят се от котлона, отцеждат се и се оставят леко да се охладят.

Нарязват се на дебели резени около 8 - 10 мм.

Намаслявате със зехтин форма за печене.

Филийките картофи се подреждат под наклон. Поръсват се със сол, смлян черен пипер, мащерката и настърганото сирене. Разхвърлят се и резенчета масло.

В купа се разбиват с тел яйцата и сметаната. Заливат се картофите.

Пече се огретенът на 190 °C с вентилатор за около 30 - 40 минути.

Изважда се и се поръсват с малко копър и магданоз.

Охлажда се за кратко и се сервира френски картофен огретен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: