Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Сръбски ущипци с доматен сос

Сръбски ущипци с доматен сос

Сръбски ущипци с доматен сос
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 11
08/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
15
"Има 2 начина за сервиране на тези ущипци - който и да изберете, все ще са страшно вкусни"

Необходими Продукти

  • За ущипците
  • кайма - 1 кг смес /свинска - телешка/
  • зелени чушки - 1 бр.
  • червени чушки - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 1 връзка
  • хляб - 2 филии
  • яйца - 2 бр
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • кимион
  • вегета
  • За соса
  • домати - 3 бр. добре узрели и сочни
  • домати - 1 бр. /400 г/ от консерва
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • червени чушки - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • риган
  • босилек
  • чубрица
  • захар
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на ущипците:

Лукът се почиства и се реже на ситно. Чушките се измиват, почистват се от семките и също се режат на много ситни кубчета. Магданозът се почиства от дръжките и се реже на ситно.

В голяма купа се слага каймата и към нея се добавят лукът, магданозът и чушките. Чукват се яйцата. Хлябът се напоява с вода, изстисква се и се добавя към каймата.

Накрая се добавят подправките. Всичко се обърква много добре. Купата се покрива със стреч фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника за минимум 30 минути.

Приготвяне на соса:

Лукът се почиства и се реже на ситно. Чушките се измиват, почистват се от семките и също се режат на ситно. Морковът се обелва и се реже на кубчета. Чесънът се бели и се реже на филийки.

В дълбок тиган се сгорещява олиото и в него се запържват, първо, лукът и морковите.

През това време доматите се цепват по кожата на няколко места и се слагат във вряла вода за няколко секунди, след което се прехвърлят в ледена вода. Така бланшираните домати ще се обелят по-лесно. След като се обелят, се нарязват на кубчета.

След като лукът и чесънът са се задушили, към тях се добавят чушките и морковите. Готвят се няколко минути, след което към тях се добавят доматите от консерва, нарязаните пресни домати и подправките.

Долива се малко вода и сосът се оставя да къкри на тих огън.

След като каймата е починала известно време в хладилника, се вади и се изчаква 5-10 минути да стане на стайна температура. Тавата на фурната се застила с хартия за печене, която се намазва с олио.

С помощта на влажни ръце от каймата се оформят ущипци, които се подреждат в тавата. Пекат се в загрята на 180 °C фурна до пълна готовност. При мен излязоха 40 бр. След като и сосът е готов, се оставя да изстине и се пасира.

Щом и сосът и ущипците са готови, е време за сервиране. Има два начина.

Аз сложих листо айсберг, подредих ущипци и ги залях с малко от соса.

А може да пуснете ущипците за няколко минути в соса и да се получи нещо като яхния с кюфтета.

Или пък вместо айсберг да сложите сос и върху него да подредите сръбските ущипци.

Както и да сервирате, резултатът ще е много вкусен. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: