Начин на приготвяне
Фурната загрях на 220 градуса. Пиперките измих, подсуших и подредих в голямата тава на печката, която предварително покрих с хартия за печене. Сложих ги да се пекат в напълно загрятата фурна за около 25-30 минути или до хубав загар.
Внимателно ги обърнах и пекох още 10-15 минути. Изпечените пиперки сложих в тенджера, поръсени с малко сол, като на всеки ред от тях, посолих още малко. Така се белят по-лесно. Покрих тенджерата с фолио за свежо съхранение и ги оставих да изстинат напълно.
Всъщност изпекох чушките късно снощи и на сутрина ги белих. Обелих ги, овалях добре в брашно и изпържих в тиган с олио, което леко да покрива дъното. Пържих ги до златист загар от двете страни, като готовите разположих в чинията за сервиране.
Доматите, които ползвам, са розови от домашна градина и освен, че са много вкусни и се белят лесно. И така, обелих доматите и ги настъргах на едро ренде.
В тигана, в който пържих пиперките, добавих още 2 с.л. олио /беше оставало и от пърженето им/ и сложих нарязания на дребно лук, на тънки филийки чесън и ситно нарязаните дръжки на магданоза, като леко ги посолих.
След около 3-4 минути започнаха да омекват и добавих доматите, захарта и посолих. Тъй като този тиган не разполага с капак, го покрих с парче алуминиево фолио и готвих около 15-20 минути на 4 от 6 степени на моята печка, като от време на време го разбърквах.
Сосът трябва да се сгъсти, но не и твърде много. Някои хора го сгъстяват с малко брашно, но не намерих за нужно да го правя. На финал добавих по-голямата част от ситно нарязаната листна част на магданоза и разбърках. Полях чушките, като леко ги повдигнах, за да попадне сос и под тях. Когато леко изстина, поръсих с малко натрошено сирене и останалия магданоз.
Сервирах с усмивка и за кратко от бабината гозба останаха само сладките спомени.
Добър апетит с Бабината гозба с печен пипер!
Ако ще храните повече хора, пригответе по-голямо количество чушки и доматен сос. Ние хапнахме само с Веско.
Времето за сготвяне на соса в голяма степен зависи от вида на доматите. Моите бяха месести, без, но има и по-воднисти, при които ще е нужно малко повече време.
Ако обичате чушки в доматен сос и миш маш, ще се влюбите и в тази безмесна рецепта.