Начин на приготвяне
В тава пресейте брашното и оформете кладенче. Поръсете с щипка сол и червен пипер, добавете яйцето и 1 ч.л. вода, разбъркайте и започнете да триете тестото между дланите.
Добавяте на пръски вода и трийте до получаване на трохички. Пресейте със сито останките от брашното, не ги изхвърляйте.
Тях спокойно можете де ги добавите към супите вместо грис или фиде. Отделете малка част от триеницата за запръжка, а по-голямата сипете във вряща, подсолена на вкус, вода.
В тиган разтопете маслото, добавете отделената триеница и я запържете до златисто, в самия край на запържване добавете щипка червен пипер, разбъркайте и отстранете тигана от котлона.
Сипете сместа към врящата триеница и варете още около 5 минути. При сервиране поръсете с натрошено сирене.