Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Бабината питка

Бабината питка

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
2321k6413k1
Бабината питка
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 4
12/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 14 г суха
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 1 брой
  • кисело мляко - 200 г
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - за омесване
  • вода - 100 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 50 г за намазване
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се поставят в 100 г топла вода и сместа се оставя настрана. Яйцето и млякото (200 г) се разбиват и към тях се слага сместа с маята. Всичко се разбърква и се слага в пресятото предварително брашно, в което е направено кладенче. Посолява се и се замесва тесто.

След това дъното и стените на голяма тава се намазняват и набрашняват. Вътре се оставя тестото и се чака, докато втаса. След това само се оформя, така че да се разположи равномерно в тавата и се маже с разбит жълтък и мляко.

По питката се прави няколко дупчици с вилица и се поставя в загрята на 200 градуса фурна. След като стане готова, се вади и се завива с чиста кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: