Начин на приготвяне
Обединете всички съставки за сиропа в тенджера, поставете на средно силен огън, да заври.
Варите 8 минути от момента на завиране, оставете настрани, да се охлади напълно.
В тенджера налейте млякото и добавете гриса, нишестето, разбъркайте, да се разтворят добре. В купа разбийте с вилица яйцата със захарта, изсипете ги в тенджерата с млякото и разбъркайте.
Поставете съда на умерен огън и варите при непрекъснато бъркане, докато се сместа се сгъсти на крем.
След като видите първото бълбукане на крема, премахнете съда от котлона. Прибавете ваниловата захар и маслото за крема, разбъркайте, да се разтвори напълно.
Изсипете крема в стъклена купа и покрийте със стреч фолио, така че фолиото да опира плътно на крема. Оставете настрани, да се охлади напълно.
За тази класическа баница с крем разстелете корите върху работния плот, нарежете напречно на три равни части и ги обединете в едно.
Вземете първите два листа, намажете ги с масло и ги подредете един върху друг. На долната тясна страна на корите поставете една пълна супена лъжица от крема.
Прегънете двата дълги края от двете страни навътре, за да затворите плънката, навийте на руло, без да стягате до края.
В добре намазана с масло правоъгълна тава наредете рулцата едно до друго. Намажете с разтопено масло отгоре и междинно.
Поставете тавата в предварително нагрята на 170 °C фурна и печете за около 35-40 минути или докато придобият златистожълт цвят.
Извадете тавата от фурната и веднага залейте със студения сироп. Оставете рулцата да поемат сиропа, докато изстинат напълно.
Преди сервиране поръсете сладката баница леко с пудра захар.
– Не бива да преварявате крема с грис, ако искате да остане мек и нежен, после се запича във фурната;
– Корите, трябва да се намажат добре една по една и с качествено масло, за да изпъкне ароматът;
– Сиропът за Галактобуреко трябва да е по-гъст от други сиропирани сладкиши, за да го поемат напълно рулцата;
– И една празнична и много практична тайна, която ще улесни дните, в които приготвяме много ястия: пригответе рулцата, поставете ги неизпечени във фризера и печете, когато е необходимо, като добавите още няколко минути за печене.
Да ви е вкусно с моя празничен сиропиран сладкиш Галактобуреко.
Коментари