Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Красива Великденска Погача

Красива Великденска Погача

Красива Великденска Погача
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Ако успеете да направите по-красива великденска погача, моля прикачете снимка към рецептата"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 600 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • олио - 1/2 ч.ч. смес с масло
  • захар - 8 с.л.
  • течен подсладител - 3 или 4 с.л.
  • лимон - 1 бр. (кората)
  • ванилия - 2 прахчета
  • ракия - 1 с.л.
  • сол - щипка
  • брашно - около 1500 г (+ 100 г за доомесване)
  • масло - 150 г за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тайната за пухкава и сладка козуначена погача е желанието и месенето.

Последователността е същата като всички тестени изделия и козунака.

Активиране на маята с мляко, захар и малко брашно. Разбиване на яйцата с останалите продукти без мазнината.

Месене и постепенно прибавяне на маслото с олиото. Когато се получи меко и гладко тесто, го оставете да втаса.

Оформянето е следното: разделяте тестото на 5 еднакви части + 1 голяма топка за центъра и 1 по малка за декорация.

Разточвате 5 еднакво обли кори, мажете с масло и редите една върху друга. Разрязвате на 8 части, без да режете до края, да остане около 2 см.

Всеки лист от единия триъгълник отмятате назад, подвивате отдолу, така ги застъпвате и редите.

Правите хубава гладка топка за центъра, с помощта на ролер правите решетка и слагате отгоре.

От останалото тесто за питка правите листенца и слагате по желание, където ви хареса.

Оставяте празничната погача да втаса, след което мажете с разбито яйце, поръсвате обилно със захар, сусам.

Печете красивата великденска погача в загрята фурна на 170 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Страхотна е
20.04.2023 07:21
1