Начин на приготвяне
Тайната за пухкава и сладка козуначена погача е желанието и месенето.
Последователността е същата като всички тестени изделия и козунака.
Активиране на маята с мляко, захар и малко брашно. Разбиване на яйцата с останалите продукти без мазнината.
Месене и постепенно прибавяне на маслото с олиото. Когато се получи меко и гладко тесто, го оставете да втаса.
Оформянето е следното: разделяте тестото на 5 еднакви части + 1 голяма топка за центъра и 1 по малка за декорация.
Разточвате 5 еднакво обли кори, мажете с масло и редите една върху друга. Разрязвате на 8 части, без да режете до края, да остане около 2 см.
Всеки лист от единия триъгълник отмятате назад, подвивате отдолу, така ги застъпвате и редите.
Правите хубава гладка топка за центъра, с помощта на ролер правите решетка и слагате отгоре.
От останалото тесто за питка правите листенца и слагате по желание, където ви хареса.
Оставяте празничната погача да втаса, след което мажете с разбито яйце, поръсвате обилно със захар, сусам.
Печете красивата великденска погача в загрята фурна на 170 °C.
Коментари