Начин на приготвяне
В купа се сипва топлото прясно мляко и водата, добавя се маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за 20 минути на топло, за да се активира маята.
В друга голяма купа се слагат яйцата, киселото мляко, солта, олиото, оцетът и активирана смес с маята. Брашното, което предварително е пресято, се сипва на порции - до получаване на гладко и нелепнещо тесто.
Към така полученото тесто се добавя маслото, меси се до пълното му усвояване. Покрива се с фолио или кърпа и се оставя около 1 час, докато се удвои обема му.
Това тесто за питки е достатъчно за погача с диаметър 28 см.
Оформя се по желание, в средата на модулите се слага натрошеното сирене.
Когато погачата е оформена, се оставя за 20 минути на топло, след което се намазва се с разбитите жълтъци и прясното мляко и се поръсва със сусам.
Пече се на 170°C първо на долен реотан за 20 минути, след което се включва на горен и долен реотан до готовност.
Бон Апети с моята погача красива пролет!