Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача красива Пролет

Погача красива Пролет

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Погача красива Пролет
Снимка: Дони Ники
1 / 10
19/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
12
"Пролетна погача за делник и празник"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (2 жълтъка се отделят за намазване)
  • прясно мляко - 200 мл (топло)
  • вода - 100 мл (топла)
  • мая - 25 г
  • захар - 1 с.л. (за активиране на маята)
  • брашно - 3 с.л. (за активиране на маята)
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л
  • брашно - 1.860 кг (+ - )
  • масло - 150 г (50 г се слага в тестото, останалото е за намазване на модулите)
  • сирене - 150 г
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва топлото прясно мляко и водата, добавя се маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за 20 минути на топло, за да се активира маята.

В друга голяма купа се слагат яйцата, киселото мляко, солта, олиото, оцетът и активирана смес с маята. Брашното, което предварително е пресято, се сипва на порции - до получаване на гладко и нелепнещо тесто.

Към така полученото тесто се добавя маслото, меси се до пълното му усвояване. Покрива се с фолио или кърпа и се оставя около 1 час, докато се удвои обема му.

Това тесто за питки е достатъчно за погача с диаметър 28 см.

Оформя се по желание, в средата на модулите се слага натрошеното сирене.

Когато погачата е оформена, се оставя за 20 минути на топло, след което се намазва се с разбитите жълтъци и прясното мляко и се поръсва със сусам.

Пече се на 170°C първо на долен реотан за 20 минути, след което се включва на горен и долен реотан до готовност.

Бон Апети с моята погача красива пролет!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: