Начин на приготвяне
Лукът се почиства и измива. Нарязва се на ситно.
Гъбите се почистват от пънчетата и се измиват много добре.
Нарязват се на едро.
Лукът се слага в тиган уок, прибавя се олиото и се запържва на среден огън за 2 мин, докато се зачерви.
След като лукът е запържен, се прибавят нарязаните гъби.
Прибавя се солта и се разбърква много добре.
Гъбите се задушат под капак на слаб огън за 10 мин при периодично разбъркване.
Оризът се измива много добре до бистра вода и се прибавя към гъбите, след като се задушат.
Прибавя се дафиновият лист и миксът от пипер.
Разбърква се много добре и се изсипва в тава с капак.
Налива се 1200 мл гореща вода и се разбърква апетитният ориз с гъби.
Пече се оризът на фурна 10 мин след завиране на най-долната част на фурната под капак на 200 °C, след което фурната се изключва и тавата се оставя 20 мин във фурната.