Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Гъби с ориз по рецепта на Иван Звездев

Гъби с ориз по рецепта на Иван Звездев

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Гъби с ориз по рецепта на Иван Звездев
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Гъбите с ориз по рецепта на Иван Звездев са някак по-вкусни от гъбите с ориз, които хапваме за обяд, докато сме на работа"

Необходими Продукти

  • печурки - 1 кг гъби
  • лук - 2 бр.
  • олио - 12 с.л.
  • дафинов лист - 3 бр. малки листа
  • сол - 2 ч.л.
  • микс пипер - 1/2 ч.л.
  • ориз балдо - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се почиства и измива. Нарязва се на ситно.

Гъбите се почистват от пънчетата и се измиват много добре.

Нарязват се на едро.

Лукът се слага в тиган уок, прибавя се олиото и се запържва на среден огън за 2 мин, докато се зачерви.

След като лукът е запържен, се прибавят нарязаните гъби.

Прибавя се солта и се разбърква много добре.

Гъбите се задушат под капак на слаб огън за 10 мин при периодично разбъркване.

Оризът се измива много добре до бистра вода и се прибавя към гъбите, след като се задушат.

Прибавя се дафиновият лист и миксът от пипер.

Разбърква се много добре и се изсипва в тава с капак.

Налива се 1200 мл гореща вода и се разбърква апетитният ориз с гъби.

Пече се оризът на фурна 10 мин след завиране на най-долната част на фурната под капак на 200 °C, след което фурната се изключва и тавата се оставя 20 мин във фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: