Начин на приготвяне
Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси.
Прибавя се солта и се разбърква много добре.
В отделна купа се натрошава прясната мая.
Прибавя се захарта и се разбърква много добре. Вода не се прибавя.
Маята се оставя да шупне, като периодично се разбърква.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипват яйцата, като от едното яйце се отделя жълтъкът, с който ще се намаже питата.
Прибавя се шупналата мая и топлата вода.
Замесва се средно меко тесто.
Тестото се разделя на четири части, които се нареждат в тава, завиват се с кърпа и се оставят да втасат.
След като втаса, всяко парче се разточва на кора с диаметър 30 см.
Маслото се разтопява.
В намаслена тава се поставят корите, които помежду се намазват с масло.
Четирите кори се увиват на руло, като рулото леко се придърпва и усуква при увиването.
Рулото се завива на геврек.
Намазва се с масло, завива се с кърпа и се оставя да втаса 60 мин.
След като втаса, питата се намазва с жълтък, който е разбит с 1 с.л. вода.
Пече се питката в предварително загрята фурна първоначално 10 мин. на 200 градуса, след което 30 мин. на 170 градуса.