Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Солено руло»Руло Стефани по рецептата на Иван Звездев

Руло Стефани по рецептата на Иван Звездев

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Руло Стефани по рецептата на Иван Звездев
Снимка: Зори
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кайма - 800 г смес
  • яйца - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чубрица - 2 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • за плънката
  • яйца - 4 - 5 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • кисели краставички - 2 - 3 бр.
  • олио - 1 - 2 с.л. за намазване на рулото
  • галета - 5 с.л.
  • по желание
  • кашкавал - 100 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвят продуктите за плънката: Яйцата (4-5 бр. в зависимост от размера) се слагат в студена вода и се сваряват за десетина минути до твърдост на жълтъка. Охлаждат се и се обелват.

Морковите се измиват, обелват, заливат със студена вода и се слагат в подходящ съд на котлона. Във водата се добавя щипка сол и чаена лъжичка захар. Варят се след кипването на водата 5 минути, не повече, за да останат по-хрупкави. След това се нарязват на пръчици. Киселите краставички също се нарязват на пръчици.

Каймата се прехвърля в купа, добавя се настърганият или нарязан на ситно кромид лук, ситно нарязания магданоз, едното яйце и жълтъка на второто яйце (белтъка ще запазим за намазването на рулото), 2 ч.л. чубрица (ако нямате заменете я с 1 ч.л. риган + 1/2 ч.л. мащерка), 1 ч.л. сол и смлян черен пипер на вкус.

Каймата се омесва хубаво и се прехвърля върху навлажнена с вода хартия за печене върху кухненския плот. Разстила се равномерно с намокрени във вода ръце, за да се получи правоъгълна форма (с приблизителни размери 30х40 см). По дължина се подреждат яйцата, ивичките моркови и кисели краставички.

С помощта на хартията се завива рулото Стефани, като леко се притиска с ръце, за да се запечати рулото.

Прехвърля се с помощта на хартията в тавичката, в която ще се пече, която също е покрита с леко намаслена хартия за печене. Важно е ръбчето на рулото да остане отдолу, за да не се развие по време на печенето.

Белтъкът се разбива на пяна и с него се намазва повърхността на рулото, полива се със струйка олио и се поръсва с галета. По желание може да поръсите и с настърган кашкавал.

Пече се 40-45 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса и средна решетка до зачервяване. След изпичане, соленото руло се оставя да почине за поне 10 минути преди да се нареже и сервира.

Рулото Стефани по рецептата на Иван Звездев е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Кристиян Йорданов
Кристиян Йорданов
Много е вкусно, поздравления!
20.03.2022 10:32
5
1
Покажи всички подкоментари