Начин на приготвяне
Първо се приготвят продуктите за плънката: Яйцата (4-5 бр. в зависимост от размера) се слагат в студена вода и се сваряват за десетина минути до твърдост на жълтъка. Охлаждат се и се обелват.
Морковите се измиват, обелват, заливат със студена вода и се слагат в подходящ съд на котлона. Във водата се добавя щипка сол и чаена лъжичка захар. Варят се след кипването на водата 5 минути, не повече, за да останат по-хрупкави. След това се нарязват на пръчици. Киселите краставички също се нарязват на пръчици.
Каймата се прехвърля в купа, добавя се настърганият или нарязан на ситно кромид лук, ситно нарязания магданоз, едното яйце и жълтъка на второто яйце (белтъка ще запазим за намазването на рулото), 2 ч.л. чубрица (ако нямате заменете я с 1 ч.л. риган + 1/2 ч.л. мащерка), 1 ч.л. сол и смлян черен пипер на вкус.
Каймата се омесва хубаво и се прехвърля върху навлажнена с вода хартия за печене върху кухненския плот. Разстила се равномерно с намокрени във вода ръце, за да се получи правоъгълна форма (с приблизителни размери 30х40 см). По дължина се подреждат яйцата, ивичките моркови и кисели краставички.
С помощта на хартията се завива рулото Стефани, като леко се притиска с ръце, за да се запечати рулото.
Прехвърля се с помощта на хартията в тавичката, в която ще се пече, която също е покрита с леко намаслена хартия за печене. Важно е ръбчето на рулото да остане отдолу, за да не се развие по време на печенето.
Белтъкът се разбива на пяна и с него се намазва повърхността на рулото, полива се със струйка олио и се поръсва с галета. По желание може да поръсите и с настърган кашкавал.
Пече се 40-45 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса и средна решетка до зачервяване. След изпичане, соленото руло се оставя да почине за поне 10 минути преди да се нареже и сервира.
Рулото Стефани по рецептата на Иван Звездев е готово.
Коментари