Начин на приготвяне
Слагаме маята в купичка, заедно със захарта около 1 с.л. и 1 с.л. брашно. Стопляме малко водата и я прибавяме в купичката и разбъркваме. Оставяме за 15 минути маята да шупне. Стаята, в която правим козунака, трябва да е топла. Изкарваме яйцата на стайна температура.
Разбиваме ги в купа. Прибавяме захарта при яйцата и разбъркваме. Пресяваме брашното. Използваме брашно за козунаци. Изсипваме брашното в купа. Правим си кладенче в брашното и поръсваме с щипка сол. Слагаме яйцата и шупналата мая.
Стопляме прясно мляко и го добавяме и него при брашното. Размекваме маслото. Почваме да разбъркваме с ръка. Слагаме лимонова есенция и ванилията. Добавяме олиото и половината от мекото масло. Олиото трябва да ни е леко стоплено.
Разбъркваме докато брашното поеме течните съставки. Замесваме меко тесто, което да лепне леко. Намазняваме с малка тавичка или голяма купа с част от маслото, което ни остана и слагаме тестото в нея.
Покриваме тестото, което сме омесили на топка с кърпа и после и одеяло в топла стая. Оставяме го да втаса 40 мин. Вадим тестото и го омесваме пак. Омесваме го с намаслени ръце от остатъка от масло.
От тестото могат да станат 1-3 бр. козунака, зависи от желаната големина и форми /тави/, с които разполагате. Разделяме тестото на три топки. С намаслени ръце от маслото оформяме фитили с еднаква дължина. Сплитаме го на плитка. Намазваме форма с олио. Слагаме плитката в тава, покрита с хартия за печене.
Оставяме пак да втаса на топло докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбито яйце и поръсваме със захар много обилно. Печем на 190 градуса и после намаляваме на 170 градуса до изпичане до готовност.
По време на печенето към половината от времето сложих фолио отгоре за да не изгори козунака отгоре. Под козунака в фурната в шола сложих вода, така тя се изпарява нагоре и става по-мек. Да ви е сладко!