Начин на приготвяне
Тези сладки ми попаднаха в полезрението преди доста време, но не си спомням къде ги видях. Запазих името им, което подсказва колко е лесно да си ги направиш, просто късаш и хвърляш в тавата за печене.
Правила съм ги с различни плънки, с плод от сладко, вишни и череши, с парче локум, с ядка, орех, а и без нищо вътре в тях. Винаги са много вкусни и се харесват даже на капризните!
Необходими са ви следните продукти: 1 ч.ч бира, може да се ползва и бяло вино, 1 ч.ч олио, щипка сода бикарбонат, но може и без нея, щипка сол, брашно за меко тесто, към три чаши, но вие ще прецените, не го слагаме наведнъж. Пудра захар за овалване на готовите сладки.
От така изброените продукти се прави меко тесто и веднага се късат малки парченца, в които слагаме плънка по желание. Оформяме топчета, които редим в тава за печене, може да се сложи хартия, а може без нея, даже и да не намажете тавата с мазнина няма да се залепят.
Печем на 180-200 градуса до леко розово. Вадим и веднага горещи ги овалваме в пудра захар.
Сладките Късай и хвърляй са готови.