Начин на приготвяне
Измийте добре 1 голям лимон, след което настържете на фино ренде кората (само жълтата част) и изцедете сока.
Разбийте яйцата със захарта и ванилиите с миксер на високи обороти.
Прибавете последователно олиото, заквасената сметана, сока и кората на лимона, двата вида брашно и бакпулвера.
Разбъркайте до хомогенна смес.
Намажете правоъгълна форма за печене с малко олио и изсипете вътре 2/3 от кейковата смес.
Към останалата 1/3 прибавете брашното от рожков и разбъркайте.
Разпределете какаовата смес върху другата с помощта на лъжица.
След това разбъркайте с дървено шишче, за да се смесят.
Сложете лимоновия сладкиш да се пече в загрята на 170° С фурна с вентилатор за 25 минути, до суха клечка.
Готовия сладкиш намажете с мед, докато е още топъл, и оставете напълно да се охлади.
След това нарежете и поднесете с чаша чай или кафе.
Пълнозърнестият лимонов сладкиш е готов.