Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пълнозърнест лимонов сладкиш

Пълнозърнест лимонов сладкиш

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Пълнозърнест лимонов сладкиш
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
02/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Поднесете следобедното кафенце с най-добрата компания - този страхотен лимонов сладкиш"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • кафява захар - 3/4 ч.ч. Мусковадо
  • ванилия - 2 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • заквасена сметана - 150 г (около 5 с.л.)
  • лимони - 1 бр. (кора и сок)
  • брашно от лимец - 1 ч.ч. пълнозърнесто
  • кокосово брашно - 5 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • брашно от рожков - 2 с.л. (или какао 1 с.л.)
  • олио - за намазване на формата
  • мед - 2 с.л. за намазване на сладкиша
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре 1 голям лимон, след което настържете на фино ренде кората (само жълтата част) и изцедете сока.

Разбийте яйцата със захарта и ванилиите с миксер на високи обороти.

Прибавете последователно олиото, заквасената сметана, сока и кората на лимона, двата вида брашно и бакпулвера.

Разбъркайте до хомогенна смес.

Намажете правоъгълна форма за печене с малко олио и изсипете вътре 2/3 от кейковата смес.

Към останалата 1/3 прибавете брашното от рожков и разбъркайте.

Разпределете какаовата смес върху другата с помощта на лъжица.

След това разбъркайте с дървено шишче, за да се смесят.

Сложете лимоновия сладкиш да се пече в загрята на 170° С фурна с вентилатор за 25 минути, до суха клечка.

Готовия сладкиш намажете с мед, докато е още топъл, и оставете напълно да се охлади.

След това нарежете и поднесете с чаша чай или кафе.

Пълнозърнестият лимонов сладкиш е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: