Начин на приготвяне
Всички продукти е добра са на стайна температура. За този сладкиш използвайте грозде без семки. Ако все пак не намерите, разрежете всяко зърно грозде на две половинки и отстранете семките.
Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. През това време разбийте яйцата, захарта, ванилията и щипка сол с миксер за 5-6 минути, докато захарта се стопи и сместа стане пухкава.
Добавете маслото, зехтина и прясното мляко, като разбърквате след всеки продукт. Настърже кората на един лимон на фино ренде. Прибавете и нея към сместа.
Пресейте брашното и бакпулвера и ги добавете на части. Намажете тава (26 см) с масло и изсипете кейковата смес.
Към измито и подсушено грозде прибавете 1 с.л. царевично нишесте и разбъркайте. Така гроздето ще остане отгоре по време на печенето.
Наредете гроздето върху кекса и поръсете обилно с кафява захар. Печете в леко загряна фурна на 170 градуса с вентилатор за 25-30 минути, до суха клечка.
Оставете да се охлади и поръсете с пудра захар.
Получи се много ароматен плодов сладкиш с хрупкава коричка и мека въздушна вътрешност.
Да ви е сладко!