Начин на приготвяне
За тази моя торта Сахер чашата е с вместимост от 200 мл.
Една любима торта, макар че когато съм я купувала, невинаги е била по вкуса ми. Приготвена вкъщи обаче, е винаги разкошна и невероятно вкусна.
Приготвяне:
Повечето рецепти са с шест яйца, както и с отделно разбити жълтъци и белтъци. Аз ползвах четири яйца, които сложих цели, уверявам ви, не отстъпва по нищо на другия вариант. И диаметърът на тортата е 26 см.
В дълбока купа сложих мекото масло и захарта и разбих с миксер до побеляване на сместа. Прибавих яйцата едно по едно и разбивах добре с миксера след всяко яйце.
Следва какаото, разтопен в микровълновата шоколад, накрая брашно и бакпулвер, щипка сол.
След брашното не разбивам дълго.
Намазах форма с диаметър 26 см обилно с меко масло и изсипах сместа.
Пекох шоколадовия блат на загрята на 180 °C фурна за 15 мин. На 170 за 15 и на 160 за 10. Не бива да се препича. Оставих блата малко да постои във фурната на отворена леко врата.
Извадих и охладих.
С конец се разрязва на две по хоризонтал. Но тази класическа торта е чудесна и без да се реже блатът.
Конфитюрът загрях за кратко в микровълновата и минах през цедка.
Намазах блата и захлупих с втория. Отгоре и отсрани намазах също добре с конфитюр. Блатовете са много нежни и затова е по добре да се работи с леко топъл кайсиев конфитюр.
Така намазана празнична тортата е добре да престои минимум час, за да засъхне конфитюрът.
През това време, малко преди да изтече часът за съхненето, приготвяме заливката, шоколадовата глазура.
В касерола на котлона загряваме водата и захарта до усвояване на захарта. Добавяме начупен шоколада и бъркаме енергично до усвояването му. Варим съвсем за кратко всичко. И след това охлаждаме леко, да не е вряло, но топло и да се разнесе добре по тортата.
Разливаме по повърхността ѝ шоколадовата глазура. Охлаждаме.
Може да напишете с малко шоколад или друго Sacher върху глазурата и ще имате торта с оригинален вид. Аз избрах да украся с цветчета сметана. Вие можете да сложите каквото желаете.
При сервиране също може да се добави топка сладолед към домашната торта Сахер.
Заслужава си да се приготви вкъщи тази разкошна вкусотийка!