Виенска торта Сахер

ПресиянаПресияна
Новак
996402
Виенска торта Сахер1 / 3
07/09/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10-12 парчета
"Виенските торти са известни по цял свят. Затова днес ви приготвихме рецептата за тази уникално вкусна торта Сахер, която впрочем не е никак трудна. Рецептата е много добре описана и е доста изпробвана"

Необходими Продукти

  • масло - 130 г
  • пудра захар - 110 г
  • ванилия
  • яйца - 6 жълтъка + 6 белтъка
  • кувертюр - 130 г шоколадов
  • захар - 110 г
  • брашно - 130 г
  • сладко - от кайсии
  • За глазурата
  • шоколад - 250 г
  • захар - 200 г
  • вода - 125 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леко затопленото масло се разбърква с пудрата захар и ванилията до лека пяна. Един след друг се добавят жълтъците и разтопеният шоколад и се разбъркват с тел за яйца.

Белтъците се разбиват на сняг, добавя се кристалната захар и се разбива до втвърдяване. Накрая се добавя брашно без много бъркане.

За печене се използва форма за торта с диаметър 22 см, на дъното на която е сложена хартия за печене. Готовата смес се изсипва във формата, заглажда се отгоре и се пече в предварително загрята до около 170 градуса фурна.

В самото начало на печенето фурната се отваря един пръст и стои така около 15 мин, докато блатът се надигне. След това се пече още един час при затворена фурна.

Блатът се изважда от формата и се оставя да изстине, разрязва се хоризонтално на две части. По желание горната част може да се изравни чрез допълнително изрязване на неравностите.

Блатовете се намазват с леко затопленото сладко от кайсии, поставят се един върху друг и се намазват и отстрани. След като сладкото изсъхне, тортата се покрива с хладката глазура.

За глазурата захарта и водата се варят 5 мин и се оставят да поизстинат. Шоколадът се затопля до омекване и се разбърква с топличкия сироп до получаването на гъста, гладка глазура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
515
42
30
20
10
Дай твоята оценка: