Начин на приготвяне
Разтапяме шоколада на водна баня. След това разделяме белтъци от жълтъци. Разбиваме с миксер половината от захарта с маслото и след това прибавяме жълтъците. Продължаваме да разбиваме.
Към тази смес прибавяме разтопения шоколад и разбъркваме на ръка. Изсипваме брашното и бакпулвера. Бъркаме, докато не поеме цялото брашно.
Белтъците разбиваме с щипка сол. Малко преди да станат на сняг, добавяме към тях и останалата част от захарта. Когато са станали на сняг, на няколко етапа ги смесваме с жълтъчената смес.
Полученото тесто изсипваме ринг с дм от 28 см. Печем в предварително загрята фурна на 170 °C за точно 1 час.
Взимаме половината кайсиев конфитюр и леко го загряваме с около 20 мл вода на котлона. Изпеченият шоколадов блат проверяваме с клечка дали е готов.
После го разрязваме на две, за да получим два блата. Върху двата тортени блата нанасяме, първо, затопления конфитюр, а после и останалия.
Слепваме двата блата с конфитюра един към друг. Загряваме си сметаната и с нея заливаме настъргания шоколад, за да си направим ганаш.
Върху изстиналите блатове нанасяме топлия ганаш. Оставете в хладилника за няколко часа тортата Сахер.
Имате разкошна торта Сахер за вашите гости, която е същинско виенското бижу