Начин на приготвяне
За бульона: Изплакнете патицата отвътре и отвън, подсушете я и я натрийте енергично със сол и черен пипер. Обелете лука, нарежете на две и надупчете с дафиновите листа и карамфила. Обелете кората на моркова и го нарежете на кубчета.
Сложете 2-3 литра (приблизително 8-12 1/2 чаши) студена вода в тенджера, добавете патица, половинки лук и моркови, оставете да заври и добавете сол. Гответе на слаб огън при затворен капак за 2 часа. Междувременно отстранете пяната и мазнината.
След 2 часа готвене извадете и обезкостете патицата. Изсипете патешкия бульон през цедка в тенджера, оставете да се охлади и отстранете мазнината от повърхността, която е станала твърда.
За зеленчуците: Измийте и обелете морковите, корена от целина и пащърнака и ги нарежете на равни парчета. Изплакнете и нарежете праза и го нарежете на едри парчета. Обелете шалота и го разполовете или четвърти.
Разтопете маслото в тенджера, задушете за кратко шалота, добавете останалите зеленчуци и налейте обезмасления бульон. Поставете парчета патешко месо и оставете да заври.
Оставете да къкри на ниска температура за 20-30 минути, докато зеленчуците омекнат. Подправете със сол и черен пипер и сервирайте патешката супа, докато е още топла.
Патешка чорба със зеленчуци ще ви стане любима.
Коментари