Начин на приготвяне
Почистваме тиквата, настъргваме я на едро ренде и я слагаме на огъня със захарта и канелата. Варим, докато течността се редуцира и стане гъсто сладко от тиква.
За кекса
Отделяме белтъците от жълтъците, добавяме сол и разбъркваме с миксер до получаване на пяна.
Към жълтъците добавяме 8 лъжици захар и разбъркваме до получаване на гъста каша, добавяме олиото и сладкото от тиква и разбъркваме добре.
Разбъркваме в купа брашното, бакпулвер, куркумата и добавяме малко по малко към сместа от жълтъци, като бъркаме до хомогенна смес.
Добавяме белтъците към пяната.
В тава върху хартия за печене, намазана с малко олио, редим резените тиква и поръсваме с ванилия.
Слагаме 5 с.л. захар в тенджера и я карамелизираме, изсипваме я върху резените тиква.
Изсипваме сместа върху резенчета тиква и печем тиквения сладкиш в предварително загрята фурна до 180-200 °C за около час. След това вадим тавата, захлупваме с чиния и обръщаме кекса с тиква.
Обърнат кекс със сладко от тиква е сладко изкушение, което прави есента още по-цветна и ароматна.