Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Обърнат кекс със сладко от тиква

Обърнат кекс със сладко от тиква

Обърнат кекс със сладко от тиква
Снимка: Зорница Христова Михова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Обърнат кекс със сладко от тиква е сладко изкушение, което прави есента още по-цветна и ароматна"

Необходими Продукти

  • яйца - 8 бр.
  • брашно - 8 с.л.
  • захар - 13 с.л.
  • сладко от тиква - - 500 г
  • тиква - 500 г
  • куркума - - 1 с.л.
  • ванилия - - 3 пакетчета
  • бакпулвер - 2 пакетчета
  • краве масло - 200 мл
  • сол - 1 щипка
  • за сладкото от тиква
  • тиква - около 2 кг
  • захар - 1 кг
  • канела - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме тиквата, настъргваме я на едро ренде и я слагаме на огъня със захарта и канелата. Варим, докато течността се редуцира и стане гъсто сладко от тиква.

За кекса

Отделяме белтъците от жълтъците, добавяме сол и разбъркваме с миксер до получаване на пяна.

Към жълтъците добавяме 8 лъжици захар и разбъркваме до получаване на гъста каша, добавяме олиото и сладкото от тиква и разбъркваме добре.

Разбъркваме в купа брашното, бакпулвер, куркумата и добавяме малко по малко към сместа от жълтъци, като бъркаме до хомогенна смес.

Добавяме белтъците към пяната.

В тава върху хартия за печене, намазана с малко олио, редим резените тиква и поръсваме с ванилия.

Слагаме 5 с.л. захар в тенджера и я карамелизираме, изсипваме я върху резените тиква.

Изсипваме сместа върху резенчета тиква и печем тиквения сладкиш в предварително загрята фурна до 180-200 °C за около час. След това вадим тавата, захлупваме с чиния и обръщаме кекса с тиква.

Обърнат кекс със сладко от тиква е сладко изкушение, което прави есента още по-цветна и ароматна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: