Начин на приготвяне
Смелете доматите в машина, която отделя люспите и семките.
Ако не разполагате с такава ги настържете на ренде, но отделете люспите.
Настържете на едро ренде 2 глави кромид лук.
Почистете и нарежете на ситно глава чесън.
Загрейте зехтина и запържете за кратко чесъна, колкото да пусне аромата си.
Прибавете доматите и настъргания лук и варете около час до желаната гъстота, като разбърквате периодично.
Понякога прибавям и няколко настъргани моркови. Те ще придадат на соса допълнителна сладост и плътност. Но това е по желание.
Щом сосът се редуцира почти наполовина, прибавете сол, захар, лютив или сладък червен пипер, риган и босилек.
Варете соса още 5 минути, след което го разпределете в малки бурканчета, които стерилизирайте за 15 минути от момента на завиране.
Ако желаете, може да пасирате соса, аз лично не го правя.
От това количество направих 12 бурканчета с вместимост 200 мл.
Ако искате да направите сос за пица за бърза консумация, например за 1-2 пици, намалете количествата на продуктите.
Например:
домати - 400 г
лук - 1/2 глава
сол - 1 к. л.
захар - 1 к. л.
чесън -1- 2 скилидки
зехтин - 2 с. л.
риган
босилек
лютив или сладък червен пипер
Начина на приготвяне на домашния сос за пица в буркани е същият, но времето за варене ще е по-кратко.