Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Домашен сос за пица в буркани

Домашен сос за пица в буркани

Домашен сос за пица в буркани
Снимка: Росица Петрова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
130 мин.
Порции
12
"Толкова много пици ще направите през зимата с този домашен сос за пица в буркани. Ако искате да направите сос за пица за бърза консумация, например за 1-2 пици, намалете количествата на продуктите."

Необходими Продукти

  • домати - 3.5 кг
  • лук - 2 глави
  • сол - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • зехтин - 100 мл
  • риган
  • босилек
  • чесън - 1 глава
  • червен пипер - 1 с.л. сладък или лютив
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете доматите в машина, която отделя люспите и семките.

Ако не разполагате с такава ги настържете на ренде, но отделете люспите.

Настържете на едро ренде 2 глави кромид лук.

Почистете и нарежете на ситно глава чесън.

Загрейте зехтина и запържете за кратко чесъна, колкото да пусне аромата си.

Прибавете доматите и настъргания лук и варете около час до желаната гъстота, като разбърквате периодично.

Понякога прибавям и няколко настъргани моркови. Те ще придадат на соса допълнителна сладост и плътност. Но това е по желание.

Щом сосът се редуцира почти наполовина, прибавете сол, захар, лютив или сладък червен пипер, риган и босилек.

Варете соса още 5 минути, след което го разпределете в малки бурканчета, които стерилизирайте за 15 минути от момента на завиране.

Ако желаете, може да пасирате соса, аз лично не го правя.

От това количество направих 12 бурканчета с вместимост 200 мл.

Ако искате да направите сос за пица за бърза консумация, например за 1-2 пици, намалете количествата на продуктите.

Например:

домати - 400 г

лук - 1/2 глава

сол - 1 к. л.

захар - 1 к. л.

чесън -1- 2 скилидки

зехтин - 2 с. л.

риган

босилек

лютив или сладък червен пипер

Начина на приготвяне на домашния сос за пица в буркани е същият, но времето за варене ще е по-кратко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: