Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб чорба»Смилянски боб със сушени манатарки

Смилянски боб със сушени манатарки

Смилянски боб със сушени манатарки
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Сервирайте ароматната бобена яхния гореща с домашен хляб и прясна лютива чушка."

Необходими Продукти

  • боб - 300 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр. средни
  • чушки - 2 бр. печени
  • люти чушки - 1 бр. прясна
  • манатарки - 50 г сушени
  • олио - 50 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • брашно - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • джоджен
  • целина - листа
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази вкусна и ароматна боб яхния избрах дребен смилянски боб. Зърната са значително по-дребни от едрия (бял), като преобладават светлокафявите зърна с тъмнокафяви и почти черни ивици.

Накиснете боба в студена вода за няколко часа, може и за една нощ.

След това сменете водата и сложете на котлона да заври.

Накиснете сушените манатарки в студена вода за 30 минути. След което отцедете и нарежете, ако са на по-едри парчета.

Нарежете също лука, морковите, лютивата чушка и печените пиперки.

Изхвърлете първата вода на боба, налейте нова, около 1.5 литра и върнете на котлона.

Прибавете нарязани на ситно всички зеленчуци, както и гъбите, и варете около 40-50 минути - до готовност на боба.

След това добавете подправките както и сол на вкус.

В купичка смесете червения пипер и брашното. Прибавете малко вода до образуване на кашичка. Прибавете ги към боб чорбата на тънка струя, бъркайки.

Добавете и олиото и гответе още 10 минути.

Сервирайте ароматната бобена яхния гореща с домашен хляб и прясна лютива чушка.

Добър апетит с моя смилянски боб със сушени манатарки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесен!
Много апетитен!
03.10.2022 07:21
1