Начин на приготвяне
За тази вкусна и ароматна боб яхния избрах дребен смилянски боб. Зърната са значително по-дребни от едрия (бял), като преобладават светлокафявите зърна с тъмнокафяви и почти черни ивици.
Накиснете боба в студена вода за няколко часа, може и за една нощ.
След това сменете водата и сложете на котлона да заври.
Накиснете сушените манатарки в студена вода за 30 минути. След което отцедете и нарежете, ако са на по-едри парчета.
Нарежете също лука, морковите, лютивата чушка и печените пиперки.
Изхвърлете първата вода на боба, налейте нова, около 1.5 литра и върнете на котлона.
Прибавете нарязани на ситно всички зеленчуци, както и гъбите, и варете около 40-50 минути - до готовност на боба.
След това добавете подправките както и сол на вкус.
В купичка смесете червения пипер и брашното. Прибавете малко вода до образуване на кашичка. Прибавете ги към боб чорбата на тънка струя, бъркайки.
Добавете и олиото и гответе още 10 минути.
Сервирайте ароматната бобена яхния гореща с домашен хляб и прясна лютива чушка.
Добър апетит с моя смилянски боб със сушени манатарки!
Коментари
Много апетитен!