Начин на приготвяне
Цялата сушена манатарка накисвам в 1 ч.ч. вода да омекне.
Зеленчуците за бульона изчиствам, нарязвам на едри парчета и слагам в тенджера с около 1 литър вода, да се вари до готовност на зеленчуците.
Добавям манатарката заедно с водата, в която е киснала, и розмарина.
В дълбок тиган загрявам зехтина, слагам шафрана и прибавям изчистения и хубаво измит ориз. Бъркам непрекъснато докато стане стъклен.
Наливам шампанското, оставям до поемането му, наливам един черпак от бульона, добавям подправките и варя, без да бъркам, на умерен котлон и до поемане на течността.
Отново наливам от бульона, пак изчаквам да поеме и така процедирам до готовност на ориза. Насипвам ризотото в чинии и поръсвам с пармезан и пресен босилек.