Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото със сушени манатарки и шампанско

Ризото със сушени манатарки и шампанско

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7659198
Ризото със сушени манатарки и шампанско
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Всички хубави покани за романтични срещи трябва да започват с думите - ела да опиташ това разкошно ризото с шампанско"

Необходими Продукти

  • ориз арборио - 1 ч.ч.
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • шампанско - 1 ч.ч.
  • сушени манатарки - 1/2 ч.л. смлени
  • шафран - щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • бял пипер - щипка
  • индийско орехче - щипка
  • пармезан - 4 - 5 с.л. настърган
  • босилек - пресен
  • лимонен пипер - щипка за поръсване
  • за бульона
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1/2 глава
  • пащърнак - парче /около 5 см/
  • сушени манатарки - 1 бр.
  • розмарин - 1 стрък пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цялата сушена манатарка накисвам в 1 ч.ч. вода да омекне.

Зеленчуците за бульона изчиствам, нарязвам на едри парчета и слагам в тенджера с около 1 литър вода, да се вари до готовност на зеленчуците.

Добавям манатарката заедно с водата, в която е киснала, и розмарина.

В дълбок тиган загрявам зехтина, слагам шафрана и прибавям изчистения и хубаво измит ориз. Бъркам непрекъснато докато стане стъклен.

Наливам шампанското, оставям до поемането му, наливам един черпак от бульона, добавям подправките и варя, без да бъркам, на умерен котлон и до поемане на течността.

Отново наливам от бульона, пак изчаквам да поеме и така процедирам до готовност на ориза. Насипвам ризотото в чинии и поръсвам с пармезан и пресен босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: