Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Меко и вкусно чесново хлебче

Меко и вкусно чесново хлебче

Меко и вкусно чесново хлебче
Снимка: Мария Георгиева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Наистина перфектно - меко и вкусно чесново хлебче за всеки ден и всеки час"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 240 г топло
  • суха мая - 9 г
  • захар - 70 г
  • хималайска сол - 6 г
  • брашно - 450 г
  • яйца - 1 бр.
  • краве масло - 40 г
  • сминдух - 1 ч.л
  • магданоз - 1 връзка
  • мащерка - 1 ч.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • сол - 4 г
  • краве масло - 120 г
  • чесън - 3 скилидки, пресован
  • яйца - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа се смесват топлото прясно мляко, маята, захарта и солта.

Сместа се разбърква покрива се с кърпа и се оставя да се активира маята.

В активираната мая се добавя яйцето, краве маслото, сминдуха и накрая брашното.

Меси се, докато тестото стане меко, гладко и нелепнещо.

Поставя се в намазана с мазнина купа, покрива се със стреч фолио и се оставя за 30 минути да втаса, докато тестото за хляб удвои обема си.

Докато тестото втасва, към разтопеното масло добавяме пресования чесън, сол и подправките. Разбърква се и се оставя настрани.

Втасалото тесто се изважда от купата върху набрашнен плот.

Разточваме тестото на правоъгълен блат. Разточения блат намазваме със сместа от разтопеното масло, чесъна и подправките.

Навиваме на руло и го нарязваме през 2 пръста разстояние. Нарязаните части слагаме в намазана с масло правоъгълна форма за кекс. Мажем отгоре с яйце.

Печем чесновия хляб в загряла фурна на 180 °C за 30 минути.

След като е готов чесновият хляб, го слагаме върху решетка да изстине.

Наистина перфектно - меко и вкусно чесново хлебче за всеки ден и всеки час ;)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесно хлебче!
05.10.2022 07:31
1
1
Покажи всички подкоментари