Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Ръжено пшеничен хляб в плик по рецепта на Вали

Ръжено пшеничен хляб в плик по рецепта на Вали

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Ръжено пшеничен хляб в плик по рецепта на Вали
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 8
05/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"От това тесто се получават 2 вкусни ръжени хляба, които още топли разрежете и намажете филийка с малко масълце"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г пшенично
  • ръжено брашно - 200 г пълнозърнесто
  • вода - 500 мл топла
  • зехтин - 5 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 8 г
  • плик за печене - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа си пресяваме двата вида брашна.

Към тях добавяме сухата мая, захарта и солта.

Всички тези сухи съставки разбъркваме добре с дървена лъжица.

Изсипваме и топлата вода и отново разбъркваме.

Готовата смес можем да поставим в купата на робота, а може и да месим на ръка.

Добавяме и последната съставка - зехтина.

Започваме да месим тестото и след като е готово, го оставяме да втаса за около час.

Завиваме с прозрачно домакинско фолио и отгоре с кърпа.

След като изтече времето, премахваме всичко и леко премачкваме, за да излезе въздухът, и пак премесваме.

От това тесто изпичаме два пълнозърнести хляба, затова режем самото тесто на две.

Всяка топка си премесваме като разтягаме и сгъваме самото тесто.

Подготвяме си плика, като отваряме и не го поръсваме с нищо, а само поставяме топката.

Отгоре рязваме и поръсваме с брашно.

Затваряме пликовете и оставяме настрана ръженият хляб отново да втасат.

Включваме си фурната на 220 °C .

След като са готови, поставяме пликовете в отделни съдове и поставяме във фурната.

Печем ръжено пшеничен хляб в плик по рецепта на Вали за около 30-35 минути, но много зависи и от вашата фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: