Начин на приготвяне
В дълбока купа си пресяваме двата вида брашна.
Към тях добавяме сухата мая, захарта и солта.
Всички тези сухи съставки разбъркваме добре с дървена лъжица.
Изсипваме и топлата вода и отново разбъркваме.
Готовата смес можем да поставим в купата на робота, а може и да месим на ръка.
Добавяме и последната съставка - зехтина.
Започваме да месим тестото и след като е готово, го оставяме да втаса за около час.
Завиваме с прозрачно домакинско фолио и отгоре с кърпа.
След като изтече времето, премахваме всичко и леко премачкваме, за да излезе въздухът, и пак премесваме.
От това тесто изпичаме два пълнозърнести хляба, затова режем самото тесто на две.
Всяка топка си премесваме като разтягаме и сгъваме самото тесто.
Подготвяме си плика, като отваряме и не го поръсваме с нищо, а само поставяме топката.
Отгоре рязваме и поръсваме с брашно.
Затваряме пликовете и оставяме настрана ръженият хляб отново да втасат.
Включваме си фурната на 220 °C .
След като са готови, поставяме пликовете в отделни съдове и поставяме във фурната.
Печем ръжено пшеничен хляб в плик по рецепта на Вали за около 30-35 минути, но много зависи и от вашата фурна.
Коментари