Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Прясно зеле с меса и туршия

Прясно зеле с меса и туршия

Боряна АтанасоваБоряна Атанасова
Чирак
63581208357
Прясно зеле с меса и туршия
Снимка: Боряна Атанасова
1 / 4
23/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Ако това зеле в гювеч с два вида месо не стигне на мъжа ви, значи наистина не знаем как да го изхраните. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 малка зелка
  • лук - 2 глави
  • чесън - 10 скилидки
  • чушки - 3 бр.
  • домати - 2 бр.
  • свинско месо - 400 г
  • пилешко месо - 1 бутче (обезкостено)
  • трушия - 150 г
  • орехи - 100 г
  • червен пипер - 2 с.л.
  • чубрица
  • черен пипер
  • целина - 100 г глава
  • олио - 1 к.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • сол
  • бабина душичка
  • девисил
  • джоджен
  • магданоз
  • кайма - 250 г
  • риган
  • сминдух
  • черен пипер - 8 бр. на зърна
  • целина - листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязвам зелето и го осолявам, намачквам хубаво с ръце.

В подходяща тенджера слагам олиото, като загрее, сипвам зелето.

Запържвам, докато поомекне, добавям нарязания лук и чесън, нарязани на ситно. Изпържвам за 5-6минутки, добавям моркова и чушките нарязани на дребно.

Оставям да се запържат, слагам месото, нарязано на свински хапки, и отново запържвам, докато си смени цветът. Добавям червеният пипер и запържвам, след това домата.

Оставям да покъкри малко зелето със свинско и слагам орехите - къкри 6 минутки на слаб огън.

Добавям туршията и малко от сока от туршията (150 мл). Посолявам и подправям с подправките.

Изсипвам зелето в гювеч, като сипвам половината смес и слагам топчета от каймата (която овкусих със сол, червен пипер, чубрица, сминдух, риган и листа целина нарязани на ситно), изсипвам останалото зеле, добавям още вода и пека на 240 °C за около 20 минути и после намалих на 200 градуса за около 30 минути.

Сервирам поръсено прясно зеле с меса и туршия с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: