Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Запеканки»Запеканка с карфиол и бекон

Запеканка с карфиол и бекон

Запеканка с карфиол и бекон
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"Насладете се на това златно есенно ястие - запеканка с карфиол и бекон! Отлично би му паснал таханов сос"

Необходими Продукти

  • карфиол - 1 глава
  • бекон - 100 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • гауда - 1/2 ч.ч. настъргана
  • моцарела - 1/2 ч.ч. настъргана
  • сол
  • сибирски лук - 2 с.л. нарязан на ситно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Карфиолът се накъсва на розички и пуска в голяма тенджера с вряща вода. Бланшира се за пет минути, след което се отцежда и оставя настрана.

Беконът се запича в голям и дълбок тиган на среден огън. След като е готов, се изважда с решетъчна лъжица, като се запазва мазнината от него.

В тигана с мазнината се добавя зехтинът, нарязаните на ситно лук и чесън. Задушават се за пет минути или докато лукът омекне. Междувременно се разбиват млякото и брашното заедно в купа.

Изсипват се в тигана и се оставя млякото да заври на ниска степен на котлона.

След това се добавят гаудата, моцарелата и сол на вкус. Всичко се разбърква, докато сосът от сирена стане гладък.

Бланшираният карфиол се поставя в тавичка и залива с приготвеният сос. Отгоре се поръсва запеченият бекон.

Ястието с карфиол се поставя взагрята на 200 °C фурна и се пече около 30 минути.

Когато запеканката с карфиол е готова, се поръсва с нарязаният див лук.

Насладете се на това златно есенно ястие - запеканка с карфиол и бекон!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: