Начин на приготвяне
Сладка баница с кокосови стърготини е малко по-различно предложение, но наистина страшно вкусно.
Оказва се, че не съм ви представила досега моя любим десерт, независимо от сезона. Тази сладка баница е така ароматна, толкова сочна и зашеметяващо вкусна, че опиташ ли я веднъж, се пристрастяваш. Признавам си, предпочитам я пред баклавата. Но да си говорим по същество!
Започваме със сиропа, аз лично смесих водата и захарта и оставих да кипнат. След това изключих котлона и доварих на вече изключения котлон, знаете, че поне още пет минути ще ври течността. Добавих ванилията. А на края и лимоновия сок. Оставих да се охлади добре.
През това време подготвих плънката за баницата. Разбих с вилица яйцата, захарта, киселото мляко и бакпулвера, олиото и кокосовите стърготини. С тази смес започнах да мажа корите, като ползвах по две кори, които не съм мазала с олио между тях, баницата не трябва да е мазна.
Корите се мажат почти изцяло, оставя се малко в единия край, който при навиване ще е последният, за да не изтича плънка. Навиват се на руло и се поставят в намазана с олио тава, аз ползвах тавата на фурната, но плитката.
Получиха се шест рула. Всяко от тях отгоре намазах леко с меко масло! Пекох на 200 °C до приятен загар. Около 20-25 минути, но зависи от фурната, трябва да наблюдавате процеса на печене.
Готовата баница извадих и веднага залях с изстиналия сироп. Направих го на няколко пъти, защото ползвах плитката тава, ако вашата тавичка е дълбока, можете да залеете баницата наведнъж. Поема си целия сироп! След три-четири часа можем да сервираме!
Идеален десерт, може да се поднесе с малко разбита сметана, с топка сладолед или с любим плод, както направих аз, добре е плодът да контрастира по вкус, баницата е наситено сладка, кайсията леко кисела и за мен идеална комбинация.
Остава да се насладим!
☑️Забележка: Моята чаша за мерене на продуктите е с вместимост 200 мл, не е проблем да е малко по-малка или по-голяма, но основното е всички съставки да се мерят с един вид чаша!