Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Сиренки»Пухкави сиренки без мая

Пухкави сиренки без мая

Пухкави сиренки без мая
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Започнете деня с тези пухкави сиренки и ще ви върви добре целият ден!"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 2 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • брашно - 6 ч.ч.
  • бакпулвер - 15 г (1 1/2 пакетче)
  • плънка
  • сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за тези сиренки видях в един турски сайт.

Мерителната чаша, която използвах е с вместимост 150 мл.

Ще ви трябват и 2 тави за печане, които покрийте с хартия за печене.

Продуктите трябва да са със стайна температура.

Натрошете сиренето. По желание може да прибавите към сиренето половин връзка ситно нарязан магданоз.

В купа разбийте 1 яйце и 1 белтък (жълтъка заделете за намазване на сиренките).

Прибавете солта и олиото и разбъркайте.

Започнете да прибавяте брашното, предварително пресято, чаша по чаша като разбърквате след всяка прибавена. Заедно с брашното добавяйте и по малко от бакпулвера.

Последната чаша от брашното поръсете на работния плот и доомесете тестото с ръце.

Получава се много меко тесто, което веднага разделете на 12 равни части.

Всяка от тях разтеглете с пръсти върху набрашнена повърхност на малък кръг.

В центъра сложете по 1 супена лъжица от натрошеното сирене.

Затворете краищата като притескате с пръсти във форма на елипса.

Наредете закуските със сирене в тавите на разстояние една от друга и ги намажете със смес от жълтък и 1 лъжица олио.

Поръсете сиренките със сусам, маково семе или някаква суха подправка като риган, мащерка или ронена чубрица и сложете да се пекат в загрята до 180 градуса фурна с вентилатор за 20 минути, до златист загар.

Получиха се чудни, пухкави сиренки без мая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: