Начин на приготвяне
Рецептата за тези сиренки видях в един турски сайт.
Мерителната чаша, която използвах е с вместимост 150 мл.
Ще ви трябват и 2 тави за печане, които покрийте с хартия за печене.
Продуктите трябва да са със стайна температура.
Натрошете сиренето. По желание може да прибавите към сиренето половин връзка ситно нарязан магданоз.
В купа разбийте 1 яйце и 1 белтък (жълтъка заделете за намазване на сиренките).
Прибавете солта и олиото и разбъркайте.
Започнете да прибавяте брашното, предварително пресято, чаша по чаша като разбърквате след всяка прибавена. Заедно с брашното добавяйте и по малко от бакпулвера.
Последната чаша от брашното поръсете на работния плот и доомесете тестото с ръце.
Получава се много меко тесто, което веднага разделете на 12 равни части.
Всяка от тях разтеглете с пръсти върху набрашнена повърхност на малък кръг.
В центъра сложете по 1 супена лъжица от натрошеното сирене.
Затворете краищата като притескате с пръсти във форма на елипса.
Наредете закуските със сирене в тавите на разстояние една от друга и ги намажете със смес от жълтък и 1 лъжица олио.
Поръсете сиренките със сусам, маково семе или някаква суха подправка като риган, мащерка или ронена чубрица и сложете да се пекат в загрята до 180 градуса фурна с вентилатор за 20 минути, до златист загар.
Получиха се чудни, пухкави сиренки без мая.