Начин на приготвяне
Стопляме прясното мляко и маслото заедно. Разбъркваме, за да се разтопи маслото. Оставяме да се охлади и тогава прибавяме прясна мая. Разбъркваме, за да се разтвори. Прибавяме сол, захар и царевично брашно 1 с.л. Към сместа постепенно добавяме пшеничено брашно, колкото поеме за еластично тесто.
Оставяме тестото да втаса на топло и отново омесваме, при необходимост ръсваме още брашно, за да не лепне. След 15 минути правим малки топчета, които леко разтегляме и слагаме сирене в средата, като е добре сиренето да е по-сухо.
Отгоре поставяме отново тесто, притискаме добре крайчетата, оставяме отново да втасат и така приготвените кръгли сиренки изпържваме в олио, загрято на средна температура, за да може да се изпържат и отвътре.
Изваждаме готовите сиренки от мазнината върху скаричка, за да се отцедят от излишната мазнина. Поднасяме за закуска с кисело мляко или айрян. Може тестото да замесим от вечерта, да сложим в хладилник в плик и сутринта да приготвим бърза и вкусна закуска.