Начин на приготвяне
Прави се карамел от 1 чаша захар и се изсипва във формата за печене, да изстива. Докато това става, се забърква сместа за тестото. Слагат се заедно яйцата, захарта, ванилията, щипка сол и се разбиват на пухкава пяна.
Добавя киселото мляко, където е “загасена” содата, и отново се разбива леко. Добавя се постепенно брашното и мазнината. Щом всичко е смесено добре, идва ред на пълнежа за ябълковия сладкиш.
Аз процедирам по следния начин - част от ябълките и орехите ги смесвам с канелата, настъргани в отделна купа, а другата част я използвам за украса на дъното с карамела.
Ако желаете, изсипете всичко в сместа, ако не искате да си “играете”.
За мен обаче готвенето е като детските игри, но за порастнали деца… Но да продължим нататък … след като смесите каквото сте преценили, идва ред на печенето.
Ябълковият сладкиш се пече на 180´C за около 35-40 минути. Всяка фурна е различна и трябва да му се мята по едно око.
Преди да обърнете есенния сладкиш, го оставете за около 30 минути да се охлади.
Остава само да си приготвите подходяща чиния за обръщане и сте готови с този есенен ябълков сладкиш, който би очаровал всеки, който го опита.
Да Ви е сладко!