Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта. Прибавете олиото, киселото мляко и разбъркайте.
Добавете брашното на порции и содата бикарбонат, предварително угасена в оцета. Разбъркайте до еднородност.
Сложете нарязаните смокини на парченца /не е необходимо да ги белете/, като ги оваляте в нишестето. Добавете стафидите и кокосовите стърготини. Разбъркайте до гъсто кексово тесто.
Изсипете сместа в намазнена тава /ако се опасявате, че сладкишът ще залепне, поръсете дъното с малко брашно/.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност за около 30 - 35 минути.
Топлият плодов сладкиш поръсете обилно с пудра захар и оставете да се охлади.
Есенният сладкиш със смокини е готов.