Паеля с пиле

Silvia SimenovaSilvia Simenova
Новак
11
Паеля с пиле2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Трябва ви само подходящ съд - а с тази подробна рецепта всеки може да приготви перфектната паеля"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. около 1кг
  • ориз - 350 г (или за всяка порция по 3 шепи)
  • чушки - 1 голяма червена чушка
  • артишок - 2 бр. (може и без тях, но подобряват вкуса)
  • чесън - 1 малка глава
  • домати - 2 бр.
  • шафран
  • готварска боя - жълт хранителен оцветител (паелята трябва да е жълта на цвят)
  • магданоз
  • универсална подправка - 1 с.л. зеленчукова
  • зехтин - 60 г
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изключително важно е съдът, в който ще се приготви паелята (или така наречената паялера_ да е съд с диаметър 35 см и дълбочина 5 см - за около 4 порции.

1. Почиствате и нарязвате пилето на малки парчета, по желание отстранявате кожата.

2. Нарязвате чушката на ленти. Почиствате и нарязвате артишока. Нарязвате на ситно чесъна, магданоза и обелените домати.

3. Загрейте зехтина в паялерата и изпържете чушката, така че да може да се обели и извадете. Запържете артишока, чесъна, магданоза и доматите. След това прибавете пилето и изпържете добре.

4. Заливате почти догоре с вода, прибавяте подправките и солта, оставяте да поври до почти пълното сваряване на месото, ако е необходимо добавяте вода. Добавяме ориза (почистен и сух), като поръсваме по цялата паелера.

Разбърквате леко, за да се разпредели равномерно. До напълното приготвяне на паелята не се разбърква повече. Когато оризът набъбне леко, нареждате чушката отгоре.

Оставете да къкри на бавен огън, като от време на време разклащайте тавата, ако е необходимо добавяйте топла вода до пълното приготвяне на ориза (не трябва да е разварен, нито слепен). След това покривате с капак за 5 мин. Сервирайте с лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка: