Начин на приготвяне
Загрейте малко от зехтина на умерен огън в тавичка за паеля и в него запържете за кратко една цяла обелена скилидка чесън и сухото люто чушле. Когато чесънчето добие лек златист загар извадете и поставете в хаванче заедно със суровите скилидки, брендито, сухата червена чушка, червеният пипер, шафранът и две щипки сол. Смачкайте хубаво с бавни движения, но употребявайки силен натиск.
По желание може да отстраните кайенския пипер, в случай че не обичате люто. За стриването/смилането на продуктите може да ползвате разбира се и блендер или дори пасатор.
В тавичката паеля налейте и останалия зехтин и запържете лука до омекване - настърган или ситно накълцан. Добавете доматите, също настъргани, и гответе още две минути.
През това време нарежете омара на 4 с помощта на остър нож, отчупени малки парченца от черупката отстранявайте, за да не попадат в ястието. Сложете морския дар в паелята заедно със сепията, нарязана на ситни парченца, и след минута-две сипете сместа стрита предварително в хаванчето. Разбъркайте за кратко и добавете ориза. Налейте бульона горещ и отново разбъркайте.
Варете 10 минути и пуснете скаридите и мидите. След още 5-8 минути отстранете от огъня и оставете да почине 5 минути преди да поднесете. Оризчето трябва да остане твърдо, отделящо се, а не слепнало, но все пак всичко е въпрос на предпочитания и ако обичате по- добре сварен гответе го още няколко минути.
Поднесете ястието гарнирано с лъжичка айоли, резенчета лимон и украсете с листенца магданоз.
Съвет: Ако не разполагате с тавичка за паеля, ястието може да се приготви в широк тиган с ниски стени.
Добър апетит!