Паеля с омар

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Паеля с омар
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Организирайте с приятели вечери на Испанската кухня и ги изненадайте с тази невероятна Паеля с омар"

Необходими Продукти

  • омар - 1 бр. пресен или замаразен
  • скариди - 10 бр. пресни или замразени
  • бели пясъчни миди - 1 шепа
  • сепия - 100 - 120 г
  • ориз - 350 г (бомба)
  • рибен бульон - 1.5 л.
  • домати - 2 бр. настъргани
  • лук - 1 глава малка
  • чесън - 4 скилидки
  • чушки - 1 бр. суха (червена)
  • кайенски пипер - 1 бр. сухо чушле
  • бренди - 3 - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • шафран - около 1 г
  • зехтин - 60 - 70 мл
  • сол -
  • айоли - за гарниране
  • лимони - 1 бр.
  • магданоз - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте малко от зехтина на умерен огън в тавичка за паеля и в него запържете за кратко една цяла обелена скилидка чесън и сухото люто чушле. Когато чесънчето добие лек златист загар извадете и поставете в хаванче заедно със суровите скилидки, брендито, сухата червена чушка, червеният пипер, шафранът и две щипки сол. Смачкайте хубаво с бавни движения, но употребявайки силен натиск.

По желание може да отстраните кайенския пипер, в случай че не обичате люто. За стриването/смилането на продуктите може да ползвате разбира се и блендер или дори пасатор.

В тавичката паеля налейте и останалия зехтин и запържете лука до омекване - настърган или ситно накълцан. Добавете доматите, също настъргани, и гответе още две минути.

През това време нарежете омара на 4 с помощта на остър нож, отчупени малки парченца от черупката отстранявайте, за да не попадат в ястието. Сложете морския дар в паелята заедно със сепията, нарязана на ситни парченца, и след минута-две сипете сместа стрита предварително в хаванчето. Разбъркайте за кратко и добавете ориза. Налейте бульона горещ и отново разбъркайте.

Варете 10 минути и пуснете скаридите и мидите. След още 5-8 минути отстранете от огъня и оставете да почине 5 минути преди да поднесете. Оризчето трябва да остане твърдо, отделящо се, а не слепнало, но все пак всичко е въпрос на предпочитания и ако обичате по- добре сварен гответе го още няколко минути.

Поднесете ястието гарнирано с лъжичка айоли, резенчета лимон и украсете с листенца магданоз.

Съвет: Ако не разполагате с тавичка за паеля, ястието може да се приготви в широк тиган с ниски стени.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: