Начин на приготвяне
Мярката ми е чаша с вместимост 250 мл.
Много е лесно да се направи, а е така вкусно, ухаещо и толкова хубаво да зарадваме себе си или семейството си с лесно бъркано пълнозърнесто-ръжено хлебче.
Привет! Започваме неделната вечер с едно ухаещо и горещо хлебче!
Бъркано пълнозърнесто - ръжено хлебче
Много е лесно да се направи, а е така вкусно, ухаещо и толкова хубаво да зарадваме себе си или семейството си с него.
Първо, смесих добре двете брашна в дълбока купа, прибавих солта и разбърках още малко. В чашата, с която меря, сложих маята и щипка захар и добавих хладка вода, докато се напълни чашата.
Разбърках и без да чакам повече, изсипах течността към брашното. Прибавих и олиото. Разбърках добре, докато се оформи лепкава топка тесто.
Покрих купата с прозрачно фолио и оставих да втаса за около час.
Премесих с мазни ръце съвсем леко, да не изкарам въздуха, колкото да го събера на хляб, и го поставих в елипсовидна йена глас с капак, удобно съдче, после направих три разреза отгоре и поръсих със семената.
Поставих капака и го сложих в студена фурна, като я включих на 200 градуса. Пекох пълнозърнестия хляб с капака около 30 мин, трябва да се надигне и запече. След това свалих капака и пекох още десетина минути.
Проверете с дървено шишче, трябва да е сухо. Иначе този тип брашно е тежко, като повдигнете съда, може да решите, че е сурово. Затова аз проверявам с шишче.
Това е една доста лесна рецепта за домашен пълнозърнест хляб. А резултатът е много добър!