Начин на приготвяне
Разтопяваме свинската мас на водна баня и я оставяме да се охлади леко и я смесваме с киселото мляко, в което предварително сме разтворили амонячната сода до шупване.
Разбъркваме и постепенно прибавяме брашното, което е предварително пресято през сито.
Омесваме хубаво и еластично тесто, увиваме го в стреч фолио и го прибираме в хладилник за 1 час.
От охладеното тесто късаме топчета с големината на орех и ги сплескваме с длан. В средата на всяко се слага 1/4 парче локум и орехова ядка. Отново се оформя с длани на топче.
Подреждаме снежните локумени топки върху тавичка с постлана хартия за печене, леко намазана с масло.
Печем на средна решетка, 200 градуса и включен вентилатор във фурната до готовност.
Изваждаме тавата от фурната и още топли, поръсваме с пудра захар, смесена с ванилия.
Покриваме локумките с кърпа за 10 минути, за да останат меки.
Коментари