Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно и се слага в тенджерата със сгорещено олио, да се запържи.
Към него се прибавя нарязаният на колелца морков и нарязаната на дребно чушка.
Зеленчуците се разбъркват на няколко пъти, след което се прибавят нарязаните на едро картофи.
Оставят се и те да се запържат около три-четири минути, добавят се брашното и червеният пипер.
Всичко се обърква, налива се вода, колкото да покрие картофите в яхнията. Прибавят се дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.
Като заври постната яхния, се слагат доматите. Готви се на умерена температура около 45 минути или до увиране на картофите.
Когато е готова картофената яхния без месо, се поръсва с нарязан на дребно пресен магданоз.