Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Ротини със сметанов сос с лук

Ротини със сметанов сос с лук

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Ротини със сметанов сос с лук
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Този сметанов сос за паста е наистина неустоимо вкусен"

Необходими Продукти

  • паста ротини - 1 пакет (500 г)
  • лук - 2 глави
  • бяло вино - ¼ ч.ч.
  • шери - ⅛ ч.ч.
  • готварска сметана - 200 мл
  • соев сос - 1 ч.л.
  • универсална подправка - 1 ч.л.
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • захар - 1 щипка
  • масло - 2 с.л.
  • пармезан - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пастата се сварява в подсолена вода и след това се отцежда, като се заделя 1 ч.ч. от водата, в която се е варила.

Лукът се нарязва на тънки полумесеци.

Маслото се разтопява на среден огън и в него се запържва лукът, поръсен със сол, около 5 минути.

След това котлонът се намалява на по-ниска степен и се оставя 20 минути или докато лукът омекне и се карамелизира. След 10 минути се добавя захарта и се оставя за оставащото време.

После се налива алкохолът, прибавя се мащерката, добавят се и универсалната подправка и соевият сос. Усилва се да заври и се налива ½ ч.ч. от заделената вода, след което се прибавя и сметаната, заедно с пармезана.

Изсипват се отцедените макарони и се разбърква добре, за да се разпредели сметановия сос.

Ако е доста течно, се оставя за още кратко на котлона, а в случай че сосът не е достатъчно, се налива и другата ½ ч.ч. от заделената вода и отново се разбърква добре.

Ротините със сметанов сос с лук са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: