Начин на приготвяне
Пастата се сварява в подсолена вода и след това се отцежда, като се заделя 1 ч.ч. от водата, в която се е варила.
Лукът се нарязва на тънки полумесеци.
Маслото се разтопява на среден огън и в него се запържва лукът, поръсен със сол, около 5 минути.
След това котлонът се намалява на по-ниска степен и се оставя 20 минути или докато лукът омекне и се карамелизира. След 10 минути се добавя захарта и се оставя за оставащото време.
После се налива алкохолът, прибавя се мащерката, добавят се и универсалната подправка и соевият сос. Усилва се да заври и се налива ½ ч.ч. от заделената вода, след което се прибавя и сметаната, заедно с пармезана.
Изсипват се отцедените макарони и се разбърква добре, за да се разпредели сметановия сос.
Ако е доста течно, се оставя за още кратко на котлона, а в случай че сосът не е достатъчно, се налива и другата ½ ч.ч. от заделената вода и отново се разбърква добре.
Ротините със сметанов сос с лук са готови.