Начин на приготвяне
Карфиолът се измива, почиства се от листата, края на кочана се скъсява и се разрязва на кръст.
В тенджера се налива вода и след като заври се слага сол - около 1 с.л. Карфиолът се слага във врящата подсолена вода с кочана надолу. Оставя се да ври около 15 минути с похлупак.
През това време сложете в друга тенджера сметаната и млякото, разбийте с тел и загрейте на котлона. Прибавете кашкавала и разбърквайте, докато се стопи.
Овкусете соса с настърганото индийското орехче, смления бял пипер и сол. Шунката се нарязва на тънки ленти и също се слага в соса. Оставя се на котлона за 5 минути, при непрекъснато бъркане.
Карфиолът се изважда от тенджерата, разделя се на две и се поставя в две чинии или го оставете цял върху плато.
Полейте обилно със соса и наръсете със ситно нарязания магданоз.
Карфиолът със сметанов сос е много вкусен.