Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Рогчета»Рогчета като от пекарна

Рогчета като от пекарна

Рогчета като от пекарна
Снимка: Росица Петрова
3 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Маслени, пръхкави и много вкусни рогчета, които едно време се продаваха в училищните лафки"

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 г
  • вода - 100 мл
  • мая - 10 г прясна (1/4 от кубче)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • мас - 130 г
  • олио - 50 мл
  • плънка
  • сирене - 150 г
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за тези рогчета ми попадна в една от кулинарните групи и нейн автор е една мила дама Mimi Georgieva, която ми позволи да я споделя със вас.

Направих ги веднага и вкусът ме върна в детството.

Както казва и авторката на рецептата, това са онези рогчета, които се продаваха в училищните лафки и баничарниците и носят вкуса на детството.

Маслени, пръхкави и много вкусни рогчета.

Всички продукти трябва да са със стайна температура, свинската мас трябва да е много мека, не разтопена. Ако не е достатъчно мека, може да я сложите в микровълнова фурна на функция размразяване за минута.

Затоплете 100 мл вода и разтворете в нея маята и захарта.

В друг съд пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Добавете сместа с маята, свинската мас, олиото, 1 цяло яйце и белтъка на второто и замесете меко тесто. Жълтъка на другото яйце заделете, то ще ви трябва за намазване на рогчетата.

Тестото е много маслено и не лепи. Готовото тесто поставете в купа и покрийте със стреч фолио и кърпа.

Оставете го да втаса за около час.

След това разделете тестото на 10 равни части.

Всяка от тях разточете на тънка кора върху леко набрашнена повърхност. Поръсете с натрошено сирене и навийте като рогче.

За плънка може да използвате и настърган кашкавал или смесени сирене и кашкавал.

Подредете рогчетата в тави, покрити с хартия за печене, на разстояние едно от друго и ги оставете отново да втасат - този път за 20 минути.

След това намажете рогчетата със заделения жълтък, който смесете с малко вода или прясно мляко и поръсете със семена по избор.

Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 200°C за 25-30 минути до хубав златист загар.

Толкова бяха хубави, че дори не изчакахме да изстинат, а веднага ги нападнахме.

Направете си ги и вие, няма да съжалявате!

Добър апетит!

Източник: Mimi Georgieva

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Сполучливи и много вкусни, а аромата е неустоим.
17.01.2023 16:19
2