Начин на приготвяне
Нарежете лука на тънки полумесеци, а чесъна - на филийки. Сложете ги да се пържат с олио на умерен огън, докато хубаво омекнат и започнат да се карамелизират леко.
През това време си измийте тиквичката и без да белите, я нарежете на тънки парченца. Сложете я при лука с щипка сол и гответе докато и тя омекне хубаво. Не се притеснявайте, ако на места се разкашка малко, това не пречи.
Готовите зеленчуци отцедете от отделените течности и мазнина и оставете няколко минути в гевгира, за да не са прекалено горещи.
Разбийте яйцата с крема сиренето, сложете при тях отцедените зеленчуци и разбъркайте.
Загрейте малък или среден тиган с незалепващо дъно на умерен огън. Сипете малко олио колкото да намазните дъното. Прехвърлете сместа за тортията от купата в тигана и заравнете. Гответе до златист загар от едната страна и с помощта на чиния или плосък капак обърнете тортията, за да се сготви и от другата страна.
При тортията с тиквички обръщането е малко по-трудно , отколкото при класическата картофена тортия. Това се дължи на факта, че самата тиквичка е по-мека и сместа нене толкова компактна, съответно може да се разкъса лесно. Аз успях да се справя от първия път, така че не е нещо кой знае колко сложно, просто действайте бързо, и дори и да се нагъне, при плъзгането обратно в тигана, тортията ще си заеме идеална форма.
За изпичането също наблюдавайте и регулирайте огъня. Ако виждате, че отдолу загаря, а е много течна отгоре, тогава веднага намалете на минимална степен за известно време, докато яйцата отгоре започнат да стягат.
Препоръчително е да поднесете тортията топла, но може да се консумира и вече изстинала тортия от тиквичка и лук с крема сирене.
Добър апетит!