Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Фритата»Фритата от броколи с дъх на розмарин

Фритата от броколи с дъх на розмарин

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Фритата от броколи с дъх на розмарин
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
25/03/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Добре че на пазара могат да се намерят целогодишно броколи, за да можете да си приготвите още тази вечер разкошната фритата от броколи с дъх на розмарин"

Необходими Продукти

  • броколи - 300 г (само розичките без пънчетата)
  • пармезан - 50 г
  • моцарела - 125 г
  • сметана - 60 мл
  • яйца - 4 бр. XL
  • зехтин - 40 мл
  • лук - 1/2 глава
  • пресен лук - 1 стрък
  • чесън - 1 скилидка
  • розмарин - 2 - 3 стръкчета, пресен
  • люта чушка - 1/2 сушена
  • шафран - 1 щипка, власинки
  • сол - 2 щипки или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте зехтина в тиган и запържете леко накълцаните два вида лук и чесъна + половината от пресния и накълцан розмарин и натрошената люта чушка (без семената).

През това време измийте и хубаво отцедете розичките от броколи и ги разчленете на малки такива.

Сложете броколите при лука и задушете за 5 минути.

Прехвърлете зеленчуците в купа.

Отделно в друга купа разбийте яйцата със солта и добавете сметаната, власинките шафран, останалия накълцан розмарин и ситно настъргания пармезан.

Сипете сместа в купата при зеленчуците и разбъркайте.

Прехвърлете в тавичка с диаметър 20-22 см, предварително намазнена.

Печете фритатата в загрята на 180 °C фурна за около 20 минути. Когато остават 5 минути, сложете отгоре кръгчета моцарела.

* Ако ползвате прясна моцарела, при разтапянето ѝ ще пусне малко вода. Аз изваждам запеканката с броколи и накланям внимателно тавичката, за да изсипя течността, но не е проблем като цяло, защото е малко. Ако ви пречи, просто ползвайте зряла моцарела, която е като кашкавал.

* Може да готвите тази фритата от броколи с дъх на розмарин и директно в тиган на котлона и после само да прехвърлите във фурната на горен реотан, да се доизпече отгоре и да се разтопи моцарелата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: