Начин на приготвяне
Нарежете лука на тънки полумесеци и го запържете с щипка сол до омекване в зехтина и маслото. Сипете едната лъжица захар и бъркайте до получаване на светло-карамелен загар. Оставете да се поохлади.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете половината от водата - леко затоплена. Натрошете в нея маята и разтворете заедно със захарта. Изчакайте 8-10 минути, за да шупне.
Сипете в кладенчето останалата леко затоплена вода, мазнината от лука и крема сиренето.
Замесете меко тесто, към което си добавяйте по малко брашно, за да не ви лепне. В процеса на месене сложете и лука и солта. Щом получите еластична и гладка топка тесто, поставете я в тавичка -22-24 см диаметър, покрита с хартия за печене. Направете разрез във форма на кръст в центъра и поръсете с брашно.
Приберете тавичката във загрята на 60 градуса фурна с поставен вътре огнеупорен съд с вода (малка купичка е достатъчна). Оставете така 25-30 минути, след това увеличете фурната до 200 градуса, без да я отваряте, и печете до тъмно златиста коричка- около 25 -30 минути.
Готовия хляб оставете да изстине върху решетка и след това разчупете на вашата трапеза.
Добър апетит!