gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Торта Пияна вишна с огледална шоколадова глазура

Торта Пияна вишна с огледална шоколадова глазура

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
6887k4k5k6
Торта Пияна вишна с огледална шоколадова глазура
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
22/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Страхотна и много шоколадова торта, която е чудна не само на външен вид, но и на вкус"

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 5 бр.
  • сол - щипка
  • захар - 150 г
  • брашно - 80 г
  • нишесте - 30 г
  • какао - 40 г
  • крем
  • масло - 70 г
  • кондензирано мляко - 70 г подсладено
  • вишни - 150 г ползвах от сладко
  • ром - 50 мл
  • шоколад - 120 г черен, минимум 70% какао
  • глазура
  • вода - 80 мл
  • течна сметана - 80 мл
  • захар - 125 г
  • какао - 50 г
  • желатин - 5 г
  • вода - 20 мл студена за желатина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептите, които ползвах за тази фантастична и много шоколадова торта, са две.

Едната е от канала Субективно за Италия, от която направих самата торта, а втарата е на Люси Евтимова, от която ползвах огледалната шоколадова глазура.

За да приготвите тази торта направете първо блата.

Разбийте в купа яйцата с щипка сол и прибавете към тях постепенно захарта, като бъркате с мискер на високи обороти в продължение на 7-8 минути. Сместа трябва да стане много пухкава и да утрои обема си.

След това прибавете поетапно нишестето, брашното и какаото, които пресейте.

Бъркайте внимателно с шпатула, за да запазите въздушността на сместа.

Получава се пухкава какаова смес, която изсипете във форма с падащо дъно с диаметър 20-22 см, покрита с хартия за печене, и сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, до суха клечка.

Готовия блат за торта извадете от формата за печене, махнете хартията и охладете напълно върху решетка.

През това време накиснете вишните в 50 мл ром. Аз ползвах сладко от вишни, което отцедих и взех само плода.

След като блатът се е охладил, отрежете около 1/4 от горния край и го заделете.

Издълбайте с пръсти вътрешността на останалата част, като оставите около 2 см за борд.

В съд на водна баня сложете шоколада, кондензираното мляко, и маслото и изчакайте, докато се разтопят напълно и се получи гладка шоколадова смес.

Прибавете към тях и вишните, заедно с рома.

Издълбаната част от блата натрошете на дребно и също прибавете.

Разбъркайте и с тази смес напълнете тортата и заравнете.

Добре е, преди да я напълните, да стегнете с регулируем ринг или да ползвате ринга от формата, в която сте пекли блата.

Покрийте с отрязания по-рано блат и притиснете леко.

Приберете тортата в хладилник за 5-6 часа, за да стегне.

След това може да приготвите глазурата.

Накиснете желатин в малко студена вода и изчакайте да набъбне.

В друг съд смесете вода и пресято какао и разбъркайте до хомогенност.

Прибавете течната сметана и захарта и сложете на котлона, за да се затопли и захарта да се стопи.

Към горещата смес прибавете набъбналия желатин и разбъркайте, за да се разтвори напълно.

След това прецедете глазурата с фина цедка и оставете да се охлади напълно на стайна температура.

Ще познаете, че е готова, когато стане по-гъста и тежка.

Извадете тортата от хладилника и я поставете върху решетка в тава или друг съд.

Целта е да се стича излишната глазура.

Започнете да заливате по малко с глазурата, започвайки от центъра.

Самата глазура е още течна и ще покрие добре охладената торта, без да се налага да я мажете.

Аз я прибавих на два пъти, като заливах по малко с лъжица, сложих в хладилника да стегне и повторих това още един път.

След като залеете тортата с глазура, върнете в хладилник за още 2 часа, а после я декорирайте според вкуса ви.

Аз използвах нарязан бадем, няколко шоколадови перли и зрънца нар.

Не съм снимала тортата в разрез, защото беше за подарък, но ви уверявам, че е прекрасна и на вид и на вкус.

Тортата Пияна вишна с огледална шоколадова глазура е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: