Жито с гъби

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1719876745
Жито с гъби
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Жито с гъби е подходящо блюдо за основно ястие или за гарнитура."

Необходими Продукти

  • пшенични зърна - 1 ч.ч.
  • манатарки - 300 г или Печурки
  • вода - 3 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - на вкус
  • мащерка - 1 с.л.
  • зехтин - за задушаване
  • черен пипер - на вкус
  • масло - 2 с.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте житото в цедка и поставете в голяма тенджера с вода и щипка сол.

Оставете да заври, след това намалете топлината до минимум. Покрийте и гответе около 45 минути на слаб огън.

Отцедете водата.

Загрейте зехтина в голям тиган. Добавете лука, предварително нарязан на кубчета.

Задушете за 5 минути. Добавете гъбите заедно с нарязания чесън, разбъркайте и гответе около 10 минути до задушаване.

Добавете мащерката, черния пипер и маслото. Разбъркайте, за да се овкуси.

Разбъркайте житото с лимоновия сок. Смесете със запържените гъби и зеленчуци. Бъркайте, за да се овкуси тази вкусна рецепта с жито.

След 3 минути ястието с гъби е готово.

Жито с гъби е подходящо блюдо за основно ястие или за гарнитура.

Сервирайте, докато е топло. Насладете се на ароматни гъби със здравословни житни зърна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: