Начин на приготвяне
Житото се измива и сварява в голяма тенджера до пълно омекване. Отцежда се добре. Хлябът се накисва в прясно мляко.
Лукът се настъргва при каймата, добавя се и накълцаният магданоз, сол и подправките.
Към овкусената кайма се чуква яйцето и се слага свареното жито и шупналият, изстискан от течността хляб.
Всичко се омесва много добре и се оставя за 3 часа в хладилник.
В случай че има нужда от сгъстяване, се добавя още малко хляб.
С навлажнени ръце се оформят кюфтета, овалват се в брашното и се пържат в олио, загрято на умерен огън.
Готовите пържени кюфтета се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.
Пържените кюфтета с жито се поднасят топли в компания с пържени чушлета, салата или картофки.
Добър апетит!