Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Пържени кюфтета с жито

Пържени кюфтета с жито

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пържени кюфтета с жито
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
73 мин.
Порции
6
"Пържените кюфтета с жито се поднасят топли в компания с пържени чушлета, салата или картофки"

Необходими Продукти

  • кайма - 550 г смес
  • жито - около 100 г
  • хляб - 1 дебела филия, без кората
  • прясно мляко - за накисване на хляба, или вода
  • яйца - 1 бр.
  • магданоз - 4 стръка, листата
  • лук - 1/2 глава
  • кимион - 1 ч.л. или на вкус (млян)
  • черен пипер - 1 ч.л. или на вкус (млян)
  • сол - 1 и 1/2 ч.л. или на вкус
  • брашно - за овалване (микс царевично и пшенично)
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Житото се измива и сварява в голяма тенджера до пълно омекване. Отцежда се добре. Хлябът се накисва в прясно мляко.

Лукът се настъргва при каймата, добавя се и накълцаният магданоз, сол и подправките.

Към овкусената кайма се чуква яйцето и се слага свареното жито и шупналият, изстискан от течността хляб.

Всичко се омесва много добре и се оставя за 3 часа в хладилник.

В случай че има нужда от сгъстяване, се добавя още малко хляб.

С навлажнени ръце се оформят кюфтета, овалват се в брашното и се пържат в олио, загрято на умерен огън.

Готовите пържени кюфтета се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.

Пържените кюфтета с жито се поднасят топли в компания с пържени чушлета, салата или картофки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: