Начин на приготвяне
Житото измийте под течаща вода. Поставете го в тенджерка с капак и го залейте с 2 ч.ч. вода да престои няколко часа, хубаво е дори цяла вечер.
В тенджера се загряват 3-4 с.л. олио.
Лукът се почиства и нарязва на ситно, след което изсипете в загрятото олио и разбъркайте добре. Добавете и замразения спанак.
След около 4-5 минути, след като спанакът промени цвета си, се добавя половин чаена лъжица сол и сухия джоджен и разбъркайте.
Прибавете предварително накиснатото жито и добавете чаша и половина вода. Подправете с черен пипер, една супена лъжичка червен пипер.
Оставете ястието да се свари на слаб огън, като периодично разбърквате, за да не загори.
Житото със спанак е готово.